Kalksteen

Kalksteen Vloeren en Tegels

Kalksteen is een natuursteen welke in verschillende gedaantes voorkomt. Kalksteen kan ook heel hard en slijtvast zijn. Kalksteen is natuurlijk niet zo hard als een graniet, maar prima geschikt voor de meeste doeleinde binnenshuis. Kalksteen vloeren zijn per definitie niet zuurbestendig.

 

Kenmerkend bij de kalksteen zijn de attractieve kleurschakeringen, aders en de fossiele resten van planten en dieren. Kalksteen is in een grote diversiteit aan kleuren leverbaar. Veel voorkomende kleuren zijn: crème kalksteen, geel kalksteen, maar ook grijs en zwart kalksteen komen regelmatig voor.

 

De eigenschappen van kalksteen, zijn in grote lijnen vergelijkbaar met de eigenschappen van marmer. Kalksteen is bestand tegen normaal gebruik. De glansgraad van kalksteen moet worden aangepast aan de gebruiksintensiteit. In de meeste gevallen voldoet matglans (gezoet kalksteen) beter dan hoogglans (gepolijst kalksteen). Ongeveer 30% van de kalkstenen is vorstbestendig. Kalksteen wordt meestal glanzend bewerkt (gepolijst kalksteen en gezoet kalksteen). Het effect van andere bewerkingen (geschuurd kalksteen, gestraald kalksteen, gebouchardeerd kalksteen en gevlamd kalksteen) is beperkt door de lichte steenkleur van kalksteen. Bewerkingen hebben invloed op de kleur van de kalksteen. Polijsten van de kalksteen geeft de diepste kleurweergave, terwijl een ruwe bewerking de kleur van kalksteen fletser maakt.

Kalksteen Sinai Pearl, Egypte

Kalksteen Gallala, Egypte