Onderhoud en renovatie

Onderhoud en renovatie

Ook is de keuze van afwerking van belang voor het onderhoud. Zo zal een gepolijste steen gemakkelijker gereinigd kunnen worden dan een gevlamde steen. Om het onderhoud gemakkelijker te maken worden daarom coatings of impregneer middelen toegepast. De absorptie van een materiaal is ook een factor die van belang is. Hoe geringer de absorptie factor des te gemakkelijker in onderhoud, ook hier zijn coatings mogelijk die het onderhoud te vereenvoudigen.

Landgoed Sollewerf werkt met LITHOFIN onderhoudsproducten. Deze zijn eenvoudig te bestellen.

LET OP: nooit verschillende onderhoudsproducten door elkaar heen gebruiken.
Door de aanwezigheid van o.a. oplosmiddelen in de diverse soorten onderhoudsmiddel, bestaat het risico dat de beschermende eigenschappen negatief worden beïnvloed.

 

Onderhoud: De steller / legger dient direct na verwerking alle vuile resten te verwijderen om zo een cementsluier te voorkomen, eventueel een aangepast reinigingsmiddel toepassen LITHOFIN Vuiloplosser (geen zuurhoudend product). De eerste 3-6 maanden reinigen met zuiver water en stofzuiger, eventueel een kleine hoeveelheid LITHOFIN Wash en Clean toevoegen aan het dweilwater om zo het onderhoud te vereenvoudigen. Gebruik nooit producten die de poriën afsluiten deze vertragen het drogingproces en kunnen schade veroorzaken omdat het vocht niet uit steen verdampen kan. Bij zeer poreuze kalksteensoorten alleen maar schoonmaken middels stofzuigen, eventueel later wat Marseille zeep gebruiken 1 hand per 10 liter water, nooit toepassen op gepolijste oppervlaktes en compacte steensoorten. Controle of de vloer droog is dient altijd te gebeuren middels een vochtmeter, zeker voordat men een impregneer middel toepast. Het is uiteraard mogelijk om dit door Landgoed Sollewerf te laten verrichten. De kosten bedragen €. 50,00 euro per adres en alleen indien wij het materiaal hebben geleverd. Nadat de vloer volledig droog is kan men de vloer behandelen met een LITHOFIN Vlekstop in badkamer en keukens is dit zeker aan te raden, vlekstop niet toepassen bij Blauwe Hardsteen, Asian Bleu, Basalt. Voor donkere soorten en geborstelde granieten raden wij LITHOFIN W aan. Om de oppervlakte bewerking gezoet, gepolijst, gezandstraald, te beschermen raden wij 1-2 x per maand LITHOFIN Glans en Schoon te gebruiken. Voor afwerking rustiek, Versailles, kasteel LITHOFIN Antiekwas. Voor Blauwe Hardsteen en Asian Bleu raden wij aan om het LITHOFIN Onderhoudproduct voor Blauwe Steen te gebruiken. Leisteen kan beste behandeld worden met LITHOFIN Leisteenolie. Bij ernstige vervuiling mag men LITHOFIN Vuiloplosser gebruiken om de vloer te reinigen. Keukenbladen kunnen het beste onderhouden worden met LITHOFIN MN Easy Clean

 

Vlekken: Vlekken kunnen worden verwijderd indien men het juiste middel gebruik altijd eerst een proefstuk opzetten.

olie: Lithofin OILEX
roest: oxaalzuur in brandalcohol /zuurstofwater/bleekmiddel
olie-, teervlekken: Lithofin Lösefix
koffie thee: ammoniak
verf: LACKEX
schoensmeer: benzine op poetskatoen
kleurstoffen: bleekwater
inkt: ontsmettingsalcohol
fruit: zuurstofwater/aceton
haarlak: aceton
olieverf: trichloor ethyleen
bloed / gras / waterverf: ammoniak
wijn: bleekwater / ontsmettingsalcohol
urine: oplossing van kalium hyobopromiet (gevaarlijk)

 

Renovatie: na bouwwerkzaamheden of plaatselijk intensief gebruik kan een vloer dof, vuil of beschadigd zijn. Deze problemen kunnen in de meeste gevallen opgelost worden door:

 

Slijpen/polijsten ter plaatse: onder toevoeging van veel water wordt machinaal een laag van de vloer geslepen, het water dient om zo de schijven te koelen en het slib af te voeren, met steeds fijnere schijven wordt de oorspronkelijke glans verkregen, moeilijke hoeken worden met klein gereedschap herslepen. Voordeel: hoogte verschillen worden weggewerkt waardoor men van een zekere meerwaarde mag spreken. In o.a. Italië / Griekenland is dit meest gangbare manier van werken.

 

Kristalliseren: toepassing voor kalkhoudende gesteenten. Deze behandeling maakt ondiepe krassen minder zichtbaar, andere beschadigingen blijven wel zichtbaar. Met behulp van chemicaliën en een boenmachine wordt in de toplaag bij kalkhoudende stenen een chemische reactie veroorzaakt. Het is een reactie van calciumcarbonaat met magnesium fluorsilicaat en fosfor of oxaalzuur. In aanwezigheid van een katalysator (ijzer). Hierdoor ontstaat er een hardere toplaag die minder dampdoorlatend is, tevens ontstaat er een glanzende laag.